PRAKTIJKEXAMEN

Praktijkexamen.

En dan eindelijk is de dag daar! Na alle uren rijles en de (eventuele) Tussentijdse toets is het tijd voor jouw rijexamen. Ook voor je praktijkexamen halen wij je op. Er wordt voorafgaand aan je examen nog een rijles gepland. Je instructeur controleert of je de benodigde documenten bij je hebt. Dan gaat de laatste les beginnen waarin voorop staat dat jij je prettig voelt en alles in de auto (stoel, spiegels) voor jou staat afgesteld. Die les eindigt ruim op tijd voor je examen bij het CBR. Na het inparkeren van de auto volgen de laatste tips en aanwijzingen en gaan jullie samen naar binnen. Dan is het wachten op de oproep dat de examenkandidaten zich kunnen melden.

De rit.

Het praktijkexamen wordt afgenomen in je vaste lesauto. Het examen duurt in totaal 55 minuten. Een kwartier hiervan is gereserveerd voor de introductie met de examinator en voor de toelichting op de uitslag na het examen. Het examen zelf is opgebouwd uit een ogentest, waarbij je het kenteken van een stilstaande auto moet lezen op een afstand van minimaal 25 meter. Vervolgens zal de examinator jou een aantal voorbereidings- en controlehandelingen uit laten voeren aan de auto. Dan begint de rit! De examinator zal je beoordelen op vastgestelde examenonderdelen, zoals in- en uitvoegen, gedrag op kruispunten, bijzondere manoeuvres enz. De onderdelen worden weer gekoppeld met onderwerpen als kijkgedrag, snelheid, plaats op de weg, sociaal gedrag en milieu. Tevens zul je een deel van de examenrit zelfstandig moeten rijden. Dit kan bijvoorbeeld met het navigatiesysteem of clusteropdrachten.

Geslaagd of gezakt?

Na jouw rijexamen kom je terug bij het CBR en krijg je direct de uitslag te horen. Als je geslaagd bent sta je snel weer buiten en zit jouw rijopleiding erop. Jij bent dan de trotse bezitter van het B rijbewijs.  Wij zorgen er ook voor dat je weer thuiskomt. Mocht je opgehaald worden bij het CBR dan kan dat natuurlijk ook. Als je bent geslaagd, zal het CBR deze uitslag elektronisch verzenden naar de gemeente waar je woont. Dan kun jij met je legitimatiebewijs en één pasfoto je rijbewijs aanvragen Als nog geen 18 jaar bent moet je eerst je begeleiders pas aanvragen voor je je rijbewijs kunt aan vragen zie site 2toDrive). Je kunt het rijbewijs 5 werkdagen na aanvraag ophalen of via spoed-aanvraag de volgende dag (tegen extra kosten).
Ben je gezakt, dan licht de examinator toe welke examenonderdelen je onvoldoende beheerst. Daarna kun je in overleg met je rij-instructeur de benodigde rijlessen plannen en/of opnieuw examen aanvragen.

Faalangst?

Heb je last van faalangst? Dan kun je ook kiezen voor het speciale faalangstexamen. In het filmpje zie je hoe dit examen verloopt. Het faalangstexamen is niet makkelijker dan een regulier praktijkexamen, maar er is meer tijd om je op je gemak te stellen. En tijdens de rit kun je om een time-out vragen. Daarom is het heel geschikt als je (te) veel spanning voelt bij je examen.

Wat neem je mee?

Geldig identiteitsbewijs, oproepformulier, en een zelfreflectieformulier (krijg je van je instructeur).